Felhő alapú konferencia szolgáltatások

A felhő szolgáltatások előretörése minden IT területen megállíthatatlannak tűnik. A „Sofware-as-a-Service – SasS, IT-as-a-Service – ITaaS használata olyan trendé vált az iparágban, amely trend alól egyetlen IT menedzser sem képes kivonni magát. Nincs ez másképp a videokonferencia területén sem. A drága és nagy üzemeltetési szakértelmet igénylő videokonferencia központi infrastruktúra eszközök (MCU, ISDN GW, Streaming szerver, stb.) beruházása helyett a StreamNet Kft. is az általa nyújtott felhő szolgáltatási konstrukciók igénybevételét javasolja.

StreamNet által biztosított felhő szolgáltatások

StreamNet VMR felhő alapú videokonferencia MCU szolgáltatás keretében virtuális videokonferencia szobákat, „virtual meeting room”-okat(VMR) biztosítunk felhasználóinknak. Ezek VMR-ek mind fizikai videokonferencia eszközzel, mind szoftveres desktop videokonferencia végponttal elérhetőek és támogatják valamennyi nagy gyártó eszközeinek csatlakozását (Cisco, Polycom, LifeSize, stb). A szolgáltatás ezen kívül biztosítja azt is, hogy amennyiben valakinek egyáltalán nincs videokonferencia hardver/szoftver eszköze a kapcsolódáshoz, akkor akár WEB browser-ből is képes csatlakozni a konferenciához az u.n. WebRTC szabványos felületen keresztül. Ez a vállalaton kívüli videokonferencia lehetőségeket is nagymértékben kiszélesíti, mivel elég partnerünk számára egy internetre kapcsolódó, kamerával és hangkártyával ellátott laptop és egy egyszerű e-mail-es meghívással rögtön invitálható a videokonferenciánkban való részvételre.

Ezen kívül csatlakozni lehet a videokonferencia találkozóhoz a vállalati Microsoft Skype for Business (régebben MS Lync) kliens felhasználásával is. A StreamNet VMR rendszer biztosítja azt, hogy az adott konferenciában teljesen transzparensen lehessen kommunikálni mind kép, mind hang, mind számítógépes tartalom tekintetében a különböző rendszerek között, sőt akár a Skype nem vállalati verziójával is csatlakozni lehessen a virtuális találkozóhoz.

A StreamNet VMR szolgáltatás természetesen biztosítja azt is, hogy iOS és Android alapú mobil eszközök ingyenesen letölthető applikációkon, vagy WebRTC felületen keresztül képesek legyenek csatlakozni egy konferenciához.

A StreamNet VMR szolgáltatás keretében a felhasználó saját maga adminisztrálhatja konferencia szobáját, engedélyezheti partnerek csatlakozását, behívhatja, vagy ki is zárhatja őket innen a szolgáltatáshoz biztosított WEB-es adminisztrátori felületen keresztül.

Kiegészítő szolgáltatások a StreamNet VMR szolgáltatáshoz

A StreamNet VMR szolgáltatás opcionálisan támogatja azt is, hogy ISDN protokollon keresztül is el lehessen érni az adott videokonferencia szoba szolgáltatásait, vagy egy vállalati végpont és külső fél közti direkt áthívásra is van lehetőség (ISDN GW szolgáltatás).

Lehetőség van arra is, hogy az adott videokonferenciát több, akár több száz végpont számára elérhetővé tegyük, tovább „stream”-eljük az internetre, vagy az általunk biztosított WEB portálra. Ebben az esetben ezek a kliens végpontok egy WEB browser segítségével láthatják és hallhatják a konferenciában elhangzottakat. Ekkor természetesen nincs kétirányú hang és videó kommunikáció a felek között, de a WEB portál opcionálisan biztosíthat „chat” üzenetküldési lehetőséget a távoli nézőknek.

Lehetőség van csak u.n. audiokonferencia, vagy telefonkonferencia szolgáltatás igénybevételére is. Ez a szolgáltatás vagy telefonon, megadott magyar behívószám tárcsázásával, vagy az interneten keresztül, ingyenes, u.n. open source kliensek segítségével, számítógépről érhető el.

Videokonferencia tárgyaló igénybevételének lehetősége

Amennyiben az adott felhasználó nem rendelkezik videokonferencia képes tárgyalóval, a StreamNet biztosítja ehhez a tárgyalót is. Frissen felújított és a nemzetközi videokonferencia szolgáltatók által bejegyzett videokonferencia tárgyalóinkról (SN Giraffe Meeting Room: 4 fős és SN Enterprise Meeting Room: 10 fős), ill. ezek foglalásáról kérjen tájékoztatást kollégáinktól vagy a WEB-es információs felületünkről.