Modern Irodák

Hozza ki a legjobbat munkavállalóiból a modern munkakörnyezet révén!

Modern munkamódszerek – modern iroda

Az elmúlt bő egy évtizedben radikálisan átalakultak a dolgozói szokások és a munkamódszerek, és ez jelentősen átalakította az irodai trendeket is. Lássuk, milyen szempontok formálják napjaink modern irodáját!

Ha megnézünk egy kilencvenes években vagy kétezres évek elején játszódó filmet vagy sorozatot, az „irodai élet” ábrázolása szinte teljesen eltér attól, amit egy mai, a trendekhez illeszkedő munkakörnyezetben tapasztalhatunk. Hol vannak már a szűk, fülkeszerű munkaállomások (amiből ugye Neo a Mátrixban menekülni próbált), vagy hogy egy másik végletet említsünk, az indokolatlanul nagy, egyszemélyes vezetői irodák? Közben pedig csak kapkodhatjuk a fejünket a rengeteg idegen kifejezés hallatán, open space, skyscanner, collaborative working, biophilic design, well being… és sorolhatnánk.

A trendeket talán úgy érthetjük meg a legjobban, ha látjuk, miből táplálkoznak – ez pedig nem más, mint a munkavállalói élmény. A modern irodai környezet teljesen rugalmas, és elsődlegesen a dolgozók igényeit tartja szem előtt: biztosítja a kreativitáshoz és produktivitáshoz szükséges elegendő teret és a megfelelő eszközöket.

Ráadásul, ahogy a munkáltatói márka és az employer branding is egyre nagyobb szerepet kap egy cég életében, a vonzó munkakörnyezet szerepe is egyre jobban felértékelődik.

Rugalmasság és adaptív terek

Az okoseszközök terjedésével, az egyre nagyobb tudású laptopok révén az átlag dolgozó egyre kevésbé van a saját asztalához (azaz dedikált munkaállomáshoz) kötve, így egy modern irodának alkalmasnak kell lennie arra, hogy egyaránt lehetőséget biztosítson a közös, kollaborációra épülő munkára, és a fókuszált, személyes munkavégzésre is. Irodatervezési szempontból tehát lényeges a terek okos felhasználása és a rugalmas alakíthatóság. Ahhoz, hogy a fent leírtak megvalósuljanak, arra is szükség van, hogy a terek technológialiag is támogassák az új munkamódszereket és dolgozói szokásokat.

Az irodai bútorokba ergonomikusan beágyazott kijelzők, a digitális whiteboard technológiák, és a szinte bárhol alkalmazható videokonferencia eszközök mind-mind szinte kötelező elemek egy modern irodában. A modern whiteboard megoldásokra kiváló példa a Samsung Flip, hiszen számos olyan funkcióval rendelkezik, ami támogatja az egyszerre hatékony és kreatív csapatmunkát, ráadásul az elforgatható digitális kijelzőnek köszönhetően illeszkedik a folyton változó irodai környezetbe is.

Az is nagyon fontos tényező, hogy az alkalmazott technológiák teljes összhangban működjenek: a munkatársak könnyedén tudjanak felcsatlakozni a hálózatra, és közvetlenül legyen lehetőségük az információk megosztására, a közös munkára. Mindez nemcsak technikai, de tervezési szempontból is kihívást jelent, hiszen szem előtt kell tartani az esztétikát is: a modern irodában nincs helye szabadon tekergő kábeleknek vagy az asztalon csálén kilógó csatlakozóknak.

Távol, és mégis közel

Az egyre népszerűbb közösségi munkakultúra és a fiatalabb generációk alapvető felhasználási szokásai miatt (itt elég a digitális nomádként is emlegetett Y generáció tagjaira gondolnunk) nemcsak az irodai terek alakultak át jelentősen, hanem jól látható trendként figyelhető meg a távmunka, a home office munkavégzés és az országhatároktól teljesen független, a virtuális térben zajló közös munka terjedése.

Ennek megfelelően felértékelődött az audiovizuális rendszerek jelentősége: a fiatalok számára olyan munkahely lesz vonzó, ami a videókonferencia eszközökkel, cloud alapú és streaming megoldásokkal támogatja akár azt is, hogy egy berlini kávézóból csatlakozzanak be egy közös ötletelésbe – és ugyanolyan produktívan vegyenek benne részt, mintha csak ott ülnének az irodai kanapén a többiekkel.

A videókonferencia esetében sokak számára elsőre a kissé futurisztikus, kizárólag egy-egy tárgyalóban elérhető, összetett videórendszerek ugranak be – pedig az egyre komplexebb, üzleti professzionális szoftvercsomagoknak köszönhetően már lényegesen rugalmasabb és olcsóbb megoldások is rendelkezésre állnak.