Desktop megoldások

Napjainkban – hála a webkameráknak és a gyors processzoroknak – már széles körben elérhetőek a számítógépről (deszktopról), vagy mobileszközről kezdeményezett videó-, videokonferencia hívások, amelyek keretében távolról be lehet csatlakozni akár nagyobb tárgyalótermekben folyó megbeszélésekbe is.

Mindegyik meghatározó videokonferencia gyártó rendelkezik valamilyen szoftveres videó hívási lehetőséggel. Közös jellemzőjük, hogy a felhasználó saját számítógépét, vagy mobil eszközét használva tud videó hívást indítani, vagy fogadni speciális célhardver használata nélkül, a készülékbe épített, vagy külső perifériaként csatlakozó kamera és mikrofon segítségével. Fontos szempont, hogy ezek a videokonferencia végpontok nem csak egymással, hanem a szervezet bármely videokonferencia rendelkező végpontjával, pl. tárgyalókkal képesek kapcsolatot létesíteni.

Licenc és működés szempontjából külön kezelendők az adott géphez kötődő, önállóan működni képes (standalone) szoftveres kliensek, valamint a központosított, szerver kapcsolatot igénylő megoldások. Az önállóan működő szoftveres klienseket tipikusan darabszám alapján kell licencelni, így abban az esetben érdemes választani, ha a felhasználók köre állandó, gyakran használják a klienst és nem lehetséges videokonferencia infrastruktúra bevezetése. A központosított, szerver kapcsolatot is igénylő szoftveres megoldások ezzel szemben több számítógépre is telepíthetők és a licenc csak az egyidejűleg hívásban levők számát határozza meg. Emellett a szerver számos kiegészítő funkciót biztosít az önálló kliensekhez képest, többek között központi címtárat, vállalati tűzfalátjárást és LDAP felhasználó azonosítást.

A webes technológia fejlődésével a leggyakrabban használt böngészőkből ma már szoftveres kliens nélkül is részt lehet venni videokonferencia hívásban. Ez üzemeltető és felhasználó számára egyaránt könnyebbség, ugyanis nem kell a kliens telepítéssel és frissítéssel foglalkozni, ráadásul tűzfalátjárási problémák sem léphetnek fel, mivel a forgalom web böngészésnek minősül. A használt böngésző függvényében lehetnek eltérések különböző gyártók megoldásai között, azonban a legtöbb esetben a kliensekkel egyenértékű funkcionalitás érhető el.

Számos ügyfelünknél telepítettünk videó képes klienseket, illetve vezettünk be komplex, többek között szoftveres behívási lehetőséget nyújtó videokonferencia infrastruktúrát, emellett saját üzemeltetésű szolgáltatáson keresztül biztosítunk szoftveres videokonferencia kapcsolatot, egyidejűleg akár több helyszín számára.