Előadó és oktató termek

Oktatási intézményeknél az alapinfrastruktúra része, de minden nagyvállalatnál megtalálható a nagytárgyaló, előadóterem, auditórium, ahol nagyobb közönség számára lehet audió-vizuális eszközökkel megtámogatva előadást, beszámolót tartani. A terem méreteiből és használatából adódóan speciális technológiai megoldásokat igényel.

A megjelenítés ezekben a termekben általában projektor és vetítővászon segítségével történik, bár manapság egyre inkább alternatívaként szolgálnak a vékonykávájú monitorokból felépített, egy nagy felületnek látszó monitorfalak, vagy a rendkívül látványos LED falak. Az egyedi igények függvényében további monitorok, esetleg vásznak egészíthetik ki a megjelenítés megoldását, amelyeket természetesen egy központi forrásból lehet vezérelni.

A hangosításnál rendkívül fontos a gerjedés mentes, de a terem minden pontján tisztán hallható erősítés megvalósítása. A mikrofonok és hangszórók elhelyezése, száma, méretezése során figyelembe vesszük a terem akusztikai adottságait, és a felhasználás jellegét. Gyakori megoldás például, hogy a nagyteremnek alkalmasnak kell lennie több kisebb teremként való működésre.

 

Gyakori feladat nagy előadótermek több, kisebb tárgyalóra bontása. Ezek részben speciális mozgatható asztalokkal, térelválasztókkal, részben pedig multifunkcionális kialakítású technológiával oldhatók meg.

Az előadótermeket általában ritkábban használják, mint a tárgyalókat, ráadásul sokszor különleges funkciókkal rendelkeznek, ezért az egyszerű, mindenki számára jól áttekinthető teremvezérlés megvalósítása kiemelten fontos feladat. Ilyen kiegészítő eszközök lehetnek a tolmácsrendszer, dokumentum kamerák, vagy interaktív táblák, esetleg az előadásokat rögzítő, az előadót automatikusan követő kamerarendszer, vagy külső helyszín bekapcsolódását lehetővé tevő videokonferencia vagy streaming megoldás.