Microsoft Skype for Business (Lync) integráció

Számos nagyvállalati környezetben a Microsoft Lync, vagy újabb verziója, a Skype for Business kliens használatos a kollégák közötti belső üzenetváltásra és videós kommunikációra. Problémát okoz azonban esetenként a tárgyalótermi videokonferencia végpontokkal és konferenciaszerverekkel történő kapcsolatfelvétel.

A Microsoft Lync / Skype for Business kliens a vállalati kommunikációban elterjedten használt megoldás. A technológiából adódóan azonban a rendszer zárt, csak vállalaton (SIP domain) belüli, vagy azzal federált környezettel képes natívan kommunikálni. Ez azt eredményezi, hogy a meglévő Lync / Skype for Business alkalmazásból közvetlenül jellemzően nem lehet összekapcsolódni a hagyományos tárgyalótermi berendezésekkel. A gyártók különböző megoldásokat kínálnak a két rendszer összekapcsolására.

Egyes videokonferencia végpontok kiegészítő licenc vásárlásával beregisztrálhatók a Lync szerverbe, azonban a tartalomküldés eltérő formátuma miatt a Lync irányból megosztott képernyő nem látható a tárgyalótermi eszközökön. Más gyártók a Lync összeköttetést nem a végponti oldalon valósítják meg, hanem valamelyik szerver komponensen keresztül teszik lehetővé. Ebben az esetben a felhasználói élmény már nem csorbul, ráadásul a Lync kommunikációs képesség nemcsak a licencelt eszközre korlátozódik, hanem a rendszerhez kapcsolódó többi végpont számára is biztosított. Ez a megoldás azonban gyártótól függően meglehetősen költséges lehet.

Legújabb trend szerint a Lync és hagyományos videokonferencia eszközök közötti kommunikációt a több helyszínt kiszolgáló konferencia szerver (MCU) valósítja meg. Ennek megfelelően egy szerver használatával több funkció is lefedhető és a Lync kliensek egyszerre akár több helyszínnel is kapcsolatba léphetnek. Emellett olyan megoldások is léteznek, melyek böngészőből bejelentkező felhasználók és Lync kliensek között teremtenek videokonferencia kapcsolatot, valamint chat felületet.

Szakértő kollégáink segítenek kiválasztani az adott hálózathoz és felhasználói igényhez leginkább illeszkedő megoldást, amellyel a mindenki számára megszokott klienst használva sokkal szélesebb kör érhető el videokonferencia kapcsolaton keresztül.