Stúdiók

Az előadótermekben, színpadokon zajló előadások, oktatások professzionális támogatásához, rögzítéséhez, közvetítéséhez stúdiószoba kialakítása szükséges. Ez biztosít helyet a személyzet és a technika, kezelőszervek elhelyezésére.

A stúdiószobában dolgozók egy videó mixer segítségével tudják a beérkező „nyers” videókból a megjelenítendő jelet kiválasztani, effektekkel kiegészíteni, logót vagy más jelet rákeverni, főcímet, vagy bármilyen más képet, képfolyamot belevágni. Itt gondoskodnak a videó(k) rögzítéséről, akár utólagos vágásáról, feliratozásáról. A fenti feladatokat digitális úton, speciális szoftverekkel, de sztenderd számítógépes infrastruktúrával oldják meg.

Az előadóteremben felállított kézi kamerák mellett lehetőség van robotkamerák használatára, amelyek irányítását, fókuszát, stb. a stúdióból tudják irányítani. A manuális vezérlés mellett lehet előre beprogramozott, preset-eket is használni. A stúdióból intercom rendszerrel lehetőség van az operatőrök, vagy az előadóteremben lévő segítők instruálására is, vagy teremvezérléssel az előadóterem világítását, árnyékolását, vagy más funkcióit szabályozni.

A stúdiókban is rendkívül fontos a személyzet munkáját megkönnyítő ergonomikus, funkcionális bútorzat kialakítása.