Digital Signage

A Digital Signage rendszerekkel elektronikus tartalomszolgáltatás nyújtható IP hálózaton keresztül. A rendszer részét képezi egy tartalomszerkesztő alkalmazás a megjelenítendő anyag elkészítéséhez, egy menedzsment komponens a tartalmak ütemezéséhez és a lejátszókra történő publikáláshoz, valamint a lejátszást végző eszközök. Gyártótól függően a szerkesztő és menedzsment komponensek alkalmazásként telepíthetők, más esetekben futtatásuk külön szervert igényel. A megjelenítést végző oldalon elkülöníthetünk kijelzőbe integrált, egyszerűbb megoldásokat, valamint külön lejátszót alkalmazó, összetettebb tartalmakat kezelni képes rendszereket.

Kijelzőbe épített Digital Signage

Ha nem szükséges összetett tartalmak megjelenítésére megfelelő lehet a kijelzőbe épített SoC (System on Chip) rendszerrel megvalósított tartalomlejátszás. Ez egyrészt költséghatékony megoldás, másrészt megkönnyíti a végpont telepítését, mivel nem kell külön lejátszó elhelyezésével foglalkozni. A kijelzők ebben az esetben közvetlenül csatlakoznak az IP hálózatra és regisztrálnak a központhoz, ahonnan az ütemezett tartalmat kapják. Mivel a tartalom feltöltődik a kijelzőkre, így egy esetleges hálózati leállás esetén is folyamatos marad a lejátszás. A külső lejátszóval rendelkező megoldásokhoz képest az egy időben megjelenített információ mennyisége korlátozott, jellemzően egy teljes képernyős tartalom, illetve ezekből összeállított lejátszási listák jeleníthetők meg. Egyes gyártóknál licenckulcs vásárlást követően osztott képernyős tartalmak is készíthetők, azonban a megjelenített zónák száma és jellege korlátozott.

 

Külső lejátszóval megvalósított rendszer

A Digital Signage rendszerek összes funkcióját külső lejátszók alkalmazásával lehet kihasználni. Ebben az esetben a lejátszók a kijelzők mögé kerülnek elhelyezésre, melyhez tipikusan HDMI kábellel csatlakoznak. A tartalom ütemezése, feltöltése és megjelenítése az integrált lejátszóval rendelkező rendszerekhez hasonlóan történik, ugyanakkor jelentős eltérés mutatkozik a felhasználható tartalmak és egy időben megjelenített rétegek tekintetében. Szinte tetszőleges képernyőfelosztás alakítható ki és a támogatott fájltípusok listája is kibővül. A Digital Signage rendszereknél előszeretettel használt adatfájl alapján történő dinamikus tartalom megjelenítés (RSS feed) támogatása is jellemzően a külső lejátszók képessége.

 

Dinamikus adatok és interaktivitás

Sok esetben a Digital Signage rendszereken az előre feltöltött tartalmak mellett folyamatosan és automatikusan frissülő információkat is meg kell jeleníteni. Ennek megvalósítására a tartalomszerkesztő alkalmazással készíthetők adatfájlokból (xml, csv, txt) megadott időközönként olvasni képes objektumok.
A tartalom változása külső behatásra is történhet, például egy weboldalon, vagy mobil alkalmazásban megnyomott gomb segítségével, esetleg valamilyen külső trigger hatására. A Digital Signage rendszerekből ezáltal interaktív felületek, menürendszerek alakíthatók ki, ahol a megjelenített tartalmat a kijelző előtt állók is változtatni tudják. Az interaktivitást segíti továbbá az önmagában érintés érzékeny, vagy egy külső keret segítségével azzá tett kijelzők elterjedése.