IP streaming

Az IP alapú streaming rendszerek nagyszámú online néző számára képes videótartalmat közvetíteni, legyen az egy élő közvetítés vagy on-demand konzerv anyag. Az adások, illetve felvételek elkészítése a felvételi technikával indul, majd az IP alapú adást (un. stream kódoló) streaming encoder eszközön keresztül a nézőket közvetlenül kiszolgáló streaming szerver hálózatig, illetve az adást megjelenítő lejátszóig tart. Összességében tehát a streaming kiszolgáláshoz több komponens komplex integrációjára van szükség, amely egyaránt igényel audió-videó technikai eszközöket és IT infrastruktúrát.

 Egy streaming rendszer komponensei:

Jelforrások: Kamera kép, videó keverő eszköz kimenete, kábeltelevíziós jel, PC képernyő, stb. a hozzá tartozó hangcsatornával együtt.

Streaming encoder egység: A videó és audió források jeleinek a számítógépes hálózaton átvihető formára történő alakítása, tömörítése. Akár HD minőségű kódolás.

Transcoder: Opcionálisan az streaming encoder jelének fogadása és valós idejű (on-the-fly) átalakítása a különböző „képernyőkön” (pl. televízió, desktop PC, mobil eszköz) megjeleníthető minőségi változatú streamekre.

Streaming szerver (CDN): Nagyteljesítményű kiszolgáló, amely az encoder által kódolt adatfolyam hálózaton való elosztásáért felel. A nézők hozzá csatlakoznak, az encoder által küldött adatfolyamot „sokszorosítja”. Képes lehet akár több ezer néző kiszolgálására is. A CDN (ContentDelivery Network) streaming szerverek területileg elosztott, hibatűrő hálózata, amely intelligensen a nézőhöz lehető legközelebb lévő CDN csomópontról szolgál ki.

Lejátszó eszköz (player): A streaming szervertől vagy CDN-ből érkező adás lejátszására alkalmas szoftver vagy céleszköz. Tipikusan Flashvagy HTML5 lejátszó (desktop rendszerek), okos telefon, táblagép, Digital Signage vagy set-topbox eszköz, esetleg speciális dekóder egység.

Videówebportál: Alapvető igény, hogy az élő adások konzerv anyagként a nézők rendelkezésére álljanak, így a megcélzott felhasználói kör helytől és időtől függetlenül képes a felvételek megtekintésére, visszakeresésére, értékelésére, megosztására, kommentálására, hasonlóan a nyilvános videómegosztó oldalak szolgáltatásaihoz, csak mindezt vállalati környezetben, igazodva a speciális vállalati elvárásokhoz.

Streaming rendszerek további szolgáltatásai

Természetesen fontos, hogy a megvalósítani kívánt streaming rendszer jó minőséget adjon, képes legyen megbízhatóan, nagyszámú nézőhöz eljuttatni a közvetített tartalmakat. De mindez nem mindig elegendő, hiszen vállalati környezetben számos speciális követelménynek kell megfelelni:

  • Felhasználói azonosítás és jogosultság-kezelés integrálódva a már meglévő vállalati informatikai rendszerekhez (pl. Microsoft Windows környezet)
  • Dokumentumok megosztása
  • Prezentáziós tartalom továbbítása és megjelenítése
  • Kérdések feltevése, kérdések moderálása
  • Megfelelés a vállalati biztonsági és üzemeltetési policy-nak
  • Analitika: Részletes nézettségi statisztikák megjelenítése, exportálása, riportkészítés
  • Videó alapú e-learning anyagok összeállítása, a felhasználók követése, előrehaladásuk ellenőrzése
  • Branding, a vállalati arculat adaptálása a videó web portálra
  • Részletes metaadatolási lehetőségek a hatékony visszakereshetőség biztosításához

A Streamnet számos nagyvállalat és tartalomszolgáltató részére épített ki komplex streaming rendszereket, cégünknél számos, magasan kvalifikált, komoly streaming tapasztalattal rendelkező szakember dolgozik.