Projektorok

A projektorok régebben a legelterjedtebb megjelenítő eszközök voltak, de manapság a lapos, vékony és nagy képernyő átmérőjű kijelzők fokozatosan kiszorították őket a kisebb termekből, azonban a nagy területekre történő képi tartalmak kivetítésére még mindig a legalkalmasabb megoldások, és jelenleg is folyamatosan fejlődik a terület technológiája. Az új generációs projektorok hatalmas fényerővel rendelkeznek ezáltal képesek rossz fényviszonyok mellett is kiváló láthatóságot biztosítani, akár több 10 m²-es felületre.

A projektorok minden olyan területen jól használhatóak, ahol tömegeknek szeretnénk képi tartalmat közvetíteni, egy mindenki számára jól látható nagy felületre. Előadó és oktatótermekben, bemutatókon, konferenciákon, kiállításokon, börzéken, koncerteken és sporteseményeken.

A projektoroknál az alábbi paramétereket érdemes figyelembe venni: a fényerő, az optika mérete és az elérhető maximális felbontás. Ezeken a területeken érhetőek tetten az utóbbi néhány évben lezajlott fejlesztések, amelyek a professzionális projektorokat érintette, továbbá az olyan technikai megoldások bevezetése, mint a dual (kettős) vetítési mód. Ennek lényege, hogy két projektorral összehangolva, egyszerre vetíthető ki a képi anyag, ezzel elérve a kiváló olvashatóságot, képi minőséget még rossz fényviszonyok mellett is.

A projektorok szükséges kiegészítője a vászon, amely tükröződésmentes, homogén hátteret biztosít a vetítéshez. Általában motoros vásznat szoktunk ajánlani, amely csak használat közben van elöl, nem porosodik és esztétikailag is szerencsésebb megoldás. Mivel a projektorok fényereje jellemzően sötétítést igényel, célszerű automatikus, a vetítés kezdetekor aktiválódó árnyékolásról gondoskodni.

Annak érdekében, hogy a felszerelt projektor ne legyen látható, ne foglaljon el értékes helyet a teremből, ne legyen kitéve a véletlenszerű balesetekből bekövetkező sérüléseknek, és porosodásnak, általában az álmennyezetbe építjük be őket, ahonnan egy elektromos lift segítségével bármikor használatra kész állapotba hozható a készülék.

Szakembereink képesek az összetett vezérlő szoftveres megoldást integrálni, és az ügyfél egyedi igényeire szabottan belsőépítészeti megoldásokkal, automatikus árnyékolással, elrejtve a használaton kívüli projektorokat, vásznakat a teremben.