Videokonferencia technológia

A jelenleg elterjedt videokonferencia eszközök túlnyomó része az iparágban szabványosnak számító H.323 és SIP protokollon keresztül kommunikál IP hálózaton keresztül. Legtöbb eszköz képes mindkét protokoll kezelésére, így az esetek döntő többségében a hívásfelépítés nem okoz problémát. Léteznek azonban olyan megoldások, ahol az eltérő kommunikációs csatorna, vagy kódolás miatt gateway-t kell használni, illetve a vállalati tűzfal átjárása is problémákat vethet fel.

4K felbontás és H.265 kódolás

A H.323 és SIP rendszerek többnyire H.264 AVC videó kódolást használnak, ami kellően alacsony sávszélességen teszi lehetővé a ma megszokott HD 720p és FullHD 1080p felbontású élő videó átvitelét. Legújabb trend az UHD, vagy 4K néven emlegetett, a FullHD felbontás négyszeresével (3840x2160p) egyező minőség megjelenítése. A megnövekedett adatmennyiség hatékony átviteléhez egy újabb kódolási eljárásra volt szükség, amellyel H.265 néven találkozhatunk. A jelentősebb videokonferencia gyártók high-end termékeiben már implementálták az új kódolást, azonban a tömeges elterjedés még várat magára.

H.264 SVC és Microsoft Lync

A H.264 kódolásnak létezik egy skálázott, párhuzamosan többféle minőségi változatot átvivő változata, amely H.264 SVC néven ismeretes. Ez a technológia kifejezetten alkalmas olyan környezetben, ahol nem áll rendelkezésre folyamatosan a videokonferencia kapcsolathoz szükséges sávszélesség. Ebből kifolyólag jellemzően szoftveres videokonferencia klienseknél használt megoldás. A többféle réteg kezelése, illetve a gyártónként eltérő módon implementált hívásjelzés miatt a hagyományos H.264 AVC kódolással nem kompatibilis, így a legtöbb videokonferencia eszköz eléréséhez a H.264 SVC kódolást használó rendszereknek gateway-re van szükségük.

A Microsoft Lync 2013-as változattól kezdve a H.264 SVC kódolás egyik változatát használja az élő videó feldolgozásához. További problémát okoz, hogy a Lync kliensből küldött tartalom nem a videokonferencia kommunikációnál megszokott módon H.239 (H.323), vagy BFCP (SIP) protokollon keresztül történik, hanem RDP/SRTP forgalomnak minősül. Emiatt nem minden Lync – H.323/SIP gateway képes a Lync kliens felől érkező tartalom feldolgozására. A megfelelő rendszer kiválasztásánál erre mindenképp érdemes figyelmet fordítani.

Tűzfalátjárás

Vállalati környezetben kritikus kérdés az adatvédelem, illetve a tűzfalon történő kommunikáció szabályozása. A technológiából adódóan H.323 és SIP eszközöknél a hívásjelzés számára egy dedikált hálózati port van fenntartva, amelyet hívás felépítéskor és bontáskor el kell érni. Kizárólag belső hálózaton történő kommunikáció esetén ez nem jelent gondot, azonban a külső hálózatokból történő elérés többféle módon biztosítható. Legegyszerűbb esetben az eszközök fix publikus IP címmel rendelkeznek, így garantált a külső kommunikáció. Erre azonban nem minden esetben van lehetőség és a publikus IP címek fenntartása plusz költséget jelent a szolgáltató felé. Amennyiben egy adott telephelyen (hálózatban) csak egy videokonferencia eszköz van, akkor jó alternatíva lehet a statikus NAT konfigurálása, ami a hálózat publikus címéről a megfelelő forgalmat az eszköz privát címére irányítja. Amennyiben egyik megoldás sem támogatott, akkor úgynevezett regisztrációs szerverre (gatekeeper) van szükség, amin keresztül a belső hálózaton levő eszközök a külvilág számára elérhetők. Ebben az esetben csak a szerver IP címének elérését kell szabályozni.

HTML5 WebRTC

Szoftveres videokonferencia megoldásoknál a mobilitásból adódóan kritikus kérdés a tűzfalátjárás, ugyanis nem minden hálózatból engedélyezett a kliens működéséhez szükséges forgalom. Emellett számos helyen igényként merül fel külső vendég felhasználók videokonferencia behívása. Ez problémát jelenthet, ha a szükséges kliens telepítése rendszergazda jogok hiánya miatt nem végezhető el, vagy az adott hálózaton belül blokkolva van a forgalom. A böngészők HTML5 támogatás azonban változást hozott ezen a területen a böngészőn belüli valós idejű kommunikáció, a WebRTC megjelenésével. A gyakorlatban ez azt eredményezi, hogy a támogatott böngészők natívan kezelik a VP8 videó és iSAC hang kodekeket, valamint engedélyezett a böngészőn belüli webkamera és mikrofon megosztás, illetve számítógépes tartalomküldés. Mindezek segítségével a felhasználók egy linkre kattintva telepítés nélkül becsatlakozhatnak akár több helyszínes videokonferencia hívásokba. A jelentősebb nevek közül a Google Chrome, Mozilla Firefox és Opera böngészők rendelkeznek WebRTC támogatással.

PSTN / ISDN gateway

Néhány helyen – főleg igazságszolgáltatási szférában – manapság is használnak ISDN vonalon működő videokonferencia eszközöket. Emellett sok helyen igény a videokonferencia hívásba hagyományos telefonnal történő becsatlakozás. Mindkét esetre léteznek BRI, vagy PRI interfésszel rendelkező, illetve SIP trönk felcsatolását lehetővé tevő speciális célhardverek és alkalmazások. Az alacsony elérhető átviteli sebesség és az addicionális hívásköltségek miatt azonban ezek az ISDN videó megoldások egyre inkább háttérbe szorulnak.