Videokonferencia trendek

Az informatikai világban tapasztalható gyors fejlődés és technológiai váltás a videokonferencia iparágába is begyűrűzött. Néhány évvel ezelőtt a tárgyalótermi videokonferencia berendezések nagyméretű, hangos hűtéssel ellátott eszközök voltak, míg a ma elérhető változatok kompakt, mégis magasabb tudású készülékek. A videokonferencia szerver komponensekre sem robusztus és költséges célhardverként kell gondolkozni, mivel szinte minden gyártó kínál virtuális környezetben futtatható egyenértékű megoldást, vagy saját felhő alapú szolgáltatást.

A videokonferencia eszközökbe szerelt hardverek fejlődésének és hatékonyabb videó kódolási eljárások megjelenésének köszönhetően adott minőségű élő videó átviteléhez a korábbi modellekhez viszonyítva alacsonyabb sávszélesség is elegendő. Manapság HD (720p@30) videó híváshoz 600-800Kbps, míg FullHD (1080p@30) átviteléhez 1,2-1,5Mbps szimmetrikus folyamatosan rendelkezésre álló sávszélesség elegendő. Ez azt eredményezi, hogy kisebb vidéki telephelyeken is kiépíthető videokonferenciát használó tárgyalóterem akár a meglévő internet kapcsolat bővítése nélkül.

Számos ügyfelünknél a korábbi hosszas utazással és időráfordítással járó személyes találkozást teljes mértékben kiváltja a videokonferencia mindennapos használata. Üzemeltetési szempontból a videokonferencia kapcsolat biztosítása így kiemelten fontos tényező. Korábban a videohívásokhoz szükséges szerverkörnyezet speciális jelkódoló processzorokat tartalmazó célhardverekből épült fel, melyek redundáns működését csak az eszközpark duplázásával lehetett elérni. A piacon megjelenő erősebb szerverprocesszorok és felhő alapú szolgáltatási szemlélet terjedését követve a videokonferencia gyártók legújabb infrastruktúra komponenseiket már virtuális környezetbe telepíthető képfájlként kínálják. Ennek eredményeképp meglévő redundáns VMware, vagy Hyper-V virtualizációban futtathatók a célhardverekkel megvalósított rendszerekkel funkcionálisan egyenértékű videokonferencia szerverek. Az új technológia bevezetése így adott esetben hardver beruházás nélkül, szoftverlicencek vásárlásával bevezethető.

Manapság egyre több helyen alapvető igényként jelentkezik a Microsoft Lync / Skype for Business rendszerrel történő együttműködés. Az eltérő kommunikáció és híváskezelés miatt azonban nem triviális összekapcsolásuk a hagyományos H.323 és SIP protokollt használó tárgyalótermi videokonferencia eszközökkel és szerverekkel.
Felismerve ezt a problémát a legtöbb gyártó szerver megoldásai között már található olyan komponens, vagy licenc bővítési lehetőség, amivel a két környezet összekapcsolható. Megoldástól függően a videokonferencia szerver és a rajta létrehozott szobák natív Lync / Skype for Business regisztrációját jelenti, más esetben a két rendszer közötti SIP trönk, vagy federáció szükséges hozzá. A jelenléti állapot átadásán kívül a két eltérő rendszer kliensei között szöveges üzenetváltásra és tartalomküldésre is lehetőség nyílik.

Amennyiben nem szeretne saját videokonferencia infrastruktúrát vásárolni, fenntartani és üzemeltetni, abban az esetben számos gyártó felhő alapú videokonferencia szolgáltatása közül választhat. Szoftveres kliensekkel, tárgyalótermi videokonferencia eszközökkel, de akár saját Lync környezetében regisztrált klienssel is bekapcsolódhat a hívásba. A szolgáltatás emellett lehetőséget ad a konferenciaszobák menedzselésére, telefonos behívásra, központi címtár létrehozására és külső, vendég felhasználók behívására. A szolgáltatás regisztrációt követően kipróbálható, konfigurálása a leendő adminisztrátor számára rövid idő alatt elsajátítható. Ha egyik gyártói felhő alapú rendszerét sem találja optimálisnak, válasszon a Streamnet által üzemeltetett videokonferencia szerver szolgáltatások közül, melyet cége felhasználási igényeihez igazodva testre szabunk.